Македонскиот документарен филм Honeyland награден на сараевскиот филмски фестивал

 

Македонските автори Љубо Стефанов и Тамара Котевска го презентираа нивниот последен проект „Honeyland“ (Медена земја) на CineLink Work-in-Progress настанот, во рамки на овогодинешниот сараевски филмски фестивал и ја освоија највредната парична награда на фестивалот, наградата на Турската национална телевизија (TRT) во висина од 30.000 евра.

 

Снимањето на документарниот филм започна во 2015 година во рамки на Програмата за зачувување на природата во Македонија, проект на швајцарската агенција за развој и соработка (SDC), координиран од Фармахем. Главната идеја на документарниот филм е да се прикаже припадноста на човекот кон природата преку посебноста на односот кој тој го има кон неа и нарушување на тој природен баланс преку судирот на два различни начини на искористување на природните ресурси. Филмот се наоѓа во фаза на пост продукција и финансиски е поддржан од страна на Програмата за зачувување на природата во Македонија. Дополнително поднесена е и апликација до Агенцијата за филм на РМ за обезбедување средства за довршување на филмот.

 

Режија: Љубо Стефанов и Тамара Котевска, камера: Фејми Даут и Самир Љума. Музика: Фолтин. Продуценти: Љубо Стефанов и Атанас Георгиев преку Аполо Media и Trice Films.


Назад до новости